westie tudnivalók

 

Az ápolás is számít: A westie szőre hófehér,és ahhoz,hogy valóban szép legyen,rendszeres ápolásra van szüksége.A kutya teljes szőrzetét minden nap ki kell kefélni,és ha sáros, akkor meleg vízzel meg is kell fürdetni. A szőrzet két rétegből áll: a puha,tömött aljszőrzetből.Más kutyáktól eltérően a westie-k nem vedlenek sem tavasszal sem ősszel,ezért az egyészségügyi problémák megelőzésére 3 havonta meg kell trimmelni. Ez a szőr ritkításából  és rövidebre vágásából áll.

A westie mint házikedvenc: Nagy-Britanniában a 19. század végén rendezett kutyakiállításokon már mutattak be westie-ket.Rajtuk több esetben is harci sebek voltak, amelyeket a vadászat során szereztek. Ezt azonban nem hibának számították,hanem inkább a különleges bátorság és jó vadásztehetség bizonyitékaként tartották számon. Egyre gyakrabban lehetett kiállításokon vele találkozni,a következetes tenyésztés során pedig megváltozott a külső megjelenése: rövidebb lett a háta,tömörebb a testalkata,és dúsabb a szőrzete. Így több olyan tulajdonságot is szerzett a fajta, ami a vadászat során hátrányos lett volna, a kiállításokon viszont előnyt jelentett. A westie őse: Cairn terrier, ahogy ejtsd (kern terrier) 

Íme egy kép a cairn terrierről és westieről:

cairn terrier                                                          westie

  

Ez a különbség a cairn terrier és a west highland white terirer között!

Együtt tudnánk élni egy westievel?:Mielőtt vásárolnánk egy kutyát.alaposan gondoljuk át annak következményeit!Ha valaki csak egy hirtelen jött ötlettől vezérelve visz haza egy westie-t,az elég önző és felelőtlen viselkedésre vall.Gondoljuk meg: a kutya olyan különleges családtag,akiről 15 vagy akár több évig is gondoskodnunk kell.Ezért a vásárlás előtt alaposan fontoljuk meg,hogy együtt tudnánk-e élni egy westie-vel!

Szukát vagy kant?:Tenyésztőknél sem tapasztalni semmilyen különbséget a szukák és a kanok természete közt.Nemtől függetlenül bátrak,ragaszkodóak és életre valók. Ennek ellenére kezdő kutyatartóknak a szukák a megfelelőbbek,mert ennek felnevelése kevesebb kondal jár.Ez persze nem azt jelenti,hogy kevesebb odafigyelést igényelnek,csak valamivel engedelmesebbek a kanoknál.A szukák évente kétszer tüzelnek.

A megfelő kölyök kiválasztása:Az egészséges kölyök élénk és kiváncsi.Egyből a tenyésztőhöz szalad.és nem kuprodik be a sarokban.A sima szőrű kölykök előnyösebbek.mert ezeknél felnőttkorban szép,tömör szörzet fog ialakulni.A szörfajtáknál lehet drótszőrú és simaszőrű.

SIMA SZŐRŰ                                                DRÓT SZŐRŰ

 

 

A westie és a többi háziállat:Barátságos természetükből adódóan a westie-k békességben élnek a többi háziállattal.A westiem például 2 macskával és 1 palotapincsivel él együtt.De mivel a westie eredetileg vadászkutya volt,az idegen macskákat mindig megkergeti.A védekezni nemtudő kisállatok pl.:hullámos papagáj,hörcsög nyúl,tengerimalac sincsanek biztonságban a westie közelében.Ha ilyen állatokat tartunk azokat soha ne hadjuk felügyelet nélkül a kutyával.

FIGYELEM!

Kiskutyát kizárólag tenyésztőtől vásároljunk.Óvakodjunk a kereskedőktől,akik több fajta kutyát kínálnak eladásra,mert az általuk kínált kutyák származása bizonytalan lehet,és előfordulhat,hogy tartási körülményeik miatt gyengeidegállapotuak.Lehet,hogy a kutyák kevesebbe kerülnek,később mégis kiderülhet,hogy rosszul fektettük be a pénzünket.

 

 

 

 

 

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Örülsz, hogy végre tavasz van?
Igen nagyon nagyon! (:
Igen már elegem vana télből! (:
Hát... igen is meg nem is.. I:
Nem annyira ):
Fújj sokkal jobb a tél nem örülök!! :@